Vidra Vízitúra - túraszervezés, oktatás,csapatépítés Vidra kajak és kenu bolt Vidra snowboard/sí bolt, kölcsönző, szervíz Vidra póló
 www.vidra-snowboard.hu
 Dunántúl snowboard boltja és kölcsönzője
vidra vízitúra
vidra póló
Kosár/pénztár Snowboard választó Webshop Sí/snowboard kölcsönző Szerviz Oktatás Tudnivalók Kapcsolat Facebook
Snowboard
+ APO
+ Hammer
+ Jones
+ K2
+ Nidecker
+ Nitro
+ Ride
+ Slash
+ Trans
+ Vegyes
+ Yes
Kötés
+ APO
+ Elfgen
+ Flow
+ Nidecker
+ Ride
+ SP
Ruha
+ Cipő
+ Kabát
+ Kesztyű
+ Nadrág
+ Pulcsi
+ Sapka
+ Zokni, aláöltöző
Kiegészítő
+ Kilépő
+ Kötés alkatrészek
+ Sisak
+ Snowboard táska
+ Szemüveg
+ Szerszám
+ Védők
Használt
+ Cipő
+ Kötés
+ Snowboard
Pólók
+ Snowboard pólók
Tanácsok vásárláshoz - Snowboard felszerelések

A számodra legmegfelelőbb felszerelés kiválasztása nem egyszerű és magától értető.
Snowboard boltunkban természetesen segítek neked választani, ezt az oldalt inkább azoknak írtam, akik az internetes honlapunk segítségével szeretnének tájékozódni, vásárolni. Ha tanácstalan vagy, akkor olvasd végig ezt az oldalt!
Akkor is olvasd el ezt az oldalt, ha szeretnél snowboardozni, és szeretnéd átlátni, hogy milyen felszerelésekre lesz majd szükséged!

1. Snowboard

Ha snowboard vásárlás előtt állsz, akkor ne kizárólag a deszka gyártója, mintázata vagy ára alapján válassz! Rengeteg deszka közül választhatsz, a választék hatalmas, de könnyen leszűkíthető. Ha valaki bejön hozzánk a boltba vásárolni, elsőként ezeket a kérdéseket teszem fel neki:
- Milyen stílusban csúszol, mi vonz, mi érdekel a snowboardozásban?
- Milyen régóta deszkázol, milyen a habitusod?
- Hány kilogramm vagy, mekkora a lábad, milyen magas, ?
Ezekre az adatokra mindenképpen szükség van ahhoz, hogy ki lehessen válogatni a neked való deszkákat. A deszka mintája majd csak ezek után lényeges. :-)
Ha Interneten tájékozódsz, akkor a deszkákra vonatkoztatva a fenti irányadó adatokat minden deszkánknál megtalálod a webshopban.
Készítettünk egy programot is segítségül, az űrlapot kitöltve, a program kiválogatja neked azokat a deszkákat, amik a stílusodnak, tapasztalatodnak, testméreteidnek megfelelnek. A programot itt találod.

1.1 Snowboardozási stílusok, snowboard típusok

Freestyle
A deszkával mindkét irányba csúszhatsz, az orr és farok általában szimmetrikus, rövid, puha deszkák ezek. Puha kötést és puha snowboard cipőt használunk hozzá. A snowboard parkokban található elemekre a legideálisabb, de kezelt pályára is jó. Porhóba, pályán kívüli freeride csúszásokra nem igazán alkalmas.

All Mountain
Ezek valójában általános használtra készült, a freestyle deszkák jegyeit magukon hordó deszkák, átlagos hosszal, keménységgel, szélességgel. Alkalmasak elsősorban pályára, korlátozottan fun parkba és porhóba is. Freeride esetén, szűzhavas csúszáshoz érdemes a kötéseket hátrébb felszerelni. A legtöbb boardosnak jó választás egy ilyen deszka. Költségtakarékos megoldás lehet még, ha nem akarsz több deszkát vásárolni, de változó terepre jársz.

Freeride
Mindenkit vonz a szabadság, a szűzhavas lejtők, ezeket a deszkákat a pályán kívüli terepekre, porhóba készítik, de boldogulsz vele kezelt pályán is. Szélesebbek, hosszabbak, a deszka orra kicsit magasabb és puhább, a kötések kicsit hátrébb vannak rögzítve, így a deszka orra nem ássa el magát, nem süllyed bele mélyen a hóba. Mindkét vége felhajlított, mindkét irányba használható, de a belső szerkezetéből adódóan inkább egy irányú csúszásra való. (Van olyan freeride deszka, például APO Apocalypse, ahol megőrizték a régi halfarok kialakítást hátul, ezekkel nem lehet mindkét irányba haladni.)

Alpin
Az alpin stílus művelőit a nagy sebesség és az élen való kanyarodás vonzza, nem a kezdő deszkások stílusa. Egy irányú haladásra készült (csak az eleje van felhajlítva), hosszú, keskeny, merev deszkák ezek. A sízésből ismert kötéshez és cipőhöz hasonló kemény kötést és kemény bakancsot használnak. Mindkét kötés nagy szögben előre néz. A deszka ideális hossza kb. állig érő. Kölcsönzőnkben van pár bérelhető alpin deszka, de a boltban mi nem árulunk alpin felszerelést.1.2 Tapasztalat, tudásszint

Nem szabad elfelejteni, hogy nem feltétlenül van összefüggés aközött, hogy mióta deszkázol és mennyire vagy gyakorlott. Ne azt nézzed, hogy hány napot, évet töltöttél havon.

Kezdő
A hódeszkázással most ismerkedők vagy az óvatosabb gyerekek, nők, fiúk kategóriája ez. Nekik a fordulékonyabb, rövidebb, puhább deszkák valók. Ezekkel könnyebb tanulni, ezeket könnyebb kezelni. A nem kezdőknek való felszerelés, a sok kudarc miatt az egész deszkázástól egy életre elveheti a tanulók kedvét.

Középhaladó és profi
Ezeken a szinteken már nem csak a pályán csúszol, hanem a parkokban és szűzhavas lejtőkön is. Így választásod a kedvelt stílusnak megfelelően változik, a kedvelt terepre való deszkát válassz.

1.3 Testalkat - deszka hossza

Testalkat alatt három dologra kell figyelnünk: testsúly, lábméret, testmagasság.

Kezdő: deszka hossza kulcscsont és áll között legyen.
Haladó: deszka hossza áll és száj között legyen.
Profi: deszka hossza száj és orr között legyen.

Mackós testalkat esetén választhatsz kicsit hosszabb, szélesebb deszkát, így a testsúlyod nagyobb felületen oszlik el. Ugyanígy freeride esetén is választhatsz kicsit hosszabb deszkát.

A nagy lábúak keressék a W jelölésű, azaz wide, magyarul szélesebb deszkákat. Ezekről a deszkákról a nagyobb lábú emberek cipője sem fog lelógni és leérni kanyarodásnál. Leegyszerűsítve, általános szabályként mondható, hogy a talpad hossza a deszka orrának és közepének szélessége közé essen.

1.4 Technikai adatok

Snowboard részeiPuhaság-keménység
Erről már beszéltünk előbb is, egy mérőszámmal határozzák meg 1-től 10-ig. Minél nagyobb a szám, annál keményebb. Ha van lehetőséged rá, akkor nyugodtan hajlítgassad meg a deszkát vásárlás előtt a boltban, igazán az mutatja meg a keménységét!

Fordulókör
Érdemes megemlíteni a deszkák fordulékonyságának a mérőszámát, a fordulókört, más néven a rádiuszt vagy oldalívet is. A deszkád, piskóta alakjának köszönhetően, élére döntve a kantnin (a körbefutó fém élen) egy kört ír le. Ennek a körnek a sugara mutatja meg a deszka fordulékonyságát. Kisebb érték esetén a deszka fordulékonyabb, de lassabb, nagyobb rádiusz esetén a deszka kevésbé fordulékony, de gyorsabban és stabilabban siklik. (Vannak dupla oldalíves deszkák is, ezeknél attól függően, hogy a deszka melyik részét terheled, más íven kanyarodik, például hátul terhelve fordulékony, középre terhelve gyors.)

Mag és szerkezet
Egy snowboardosnak talán nincs szüksége a deszkák magszerkezetével kapcsolatban komoly műszaki ismeretre, de a gagyit fel kell ismerned.
Műanyag- poliuretán magos deszkákkal mi nem foglalkozunk. Néha ilyen silány deszkákkal találkozhatsz a bevásárlóközpontokban, szakboltokban ilyen deszkákat nem árulnak. A silány minőségű deszkák ára kb. fele a jó felszereléshez képest, élettartama viszont csak töredéke. Az alacsony ára miatt kizárólag azoknak javasolt, akik úgyis csak a hüttében ücsörögnek egész nap.
A komoly deszkák famagosak, mivel a fa hidegben is erős, rugalmas, kitűnő rezgéscsillapító. Szerkezetük szendvics szerkezetű, felhasznált anyagok a fa, az üvegszál, a karbon és a kevlár. Komoly gyártók honlapján minden deszkánál részletesen is el tudod olvasni, hogy mi van a deszka belsejében.

Vigyázz! Nem feltétlenül rossz, ami olcsó, és nem feltétlenül jó, ami drága.

Camber vs. rocker
A legfontosabb kialakításokról röviden. Tegyed le a földre a deszkát, és nézd meg oldalról terhelés nélkül.

Classic camber
A snowboardok eredeti, klasszikus kialakítása. Bármilyen terepre jó, de előnyei különösen kezelt vagy jeges pályán érezhetőek. Dinamikus és pontos mozgást biztosít. Terhelés nélkül oldalról nézve látható, hogy a közepén híd van, elemelkedik a talajtól.

Dual rocker
A deszkának dupla hídja van. Határozottabban lehet élen irányítani, orr és far könnyebben pattintható, friss havon is jól felfut. Legsokoldalúbb deszka, de jó technika és a deszka kiismerése kell ahhoz, hogy a kialakítás előnyeit ki tudjad használni.

Flat cut camber
A deszka teljes lapos, camber és rocker közötti kialakítás. Előnyei freestyle közben jönnek ki korláton, félcsőben, parkban.

Jib rocker
A deszka csak nagyon kis mértékben rockeres. Parkben és városi deszkázásnál hasznos, különösen korlátokon és flatland trükköknél.

Powder rocker
A deszka lapos, kivéve az elejét, ahol nagy mértékben fel van hajlítva egészen az első kötésig. Ennek előnyei elsősorban nagy porhóban, freeride-nál érezhetőek. Stabil, szinte felúszik a mély hó tetejére.

Rocker camber
Az ilyen deszkáknak nincs hídja, közepe lapos, de az eleje és a vége kis mértékben felhajlított. Kialakítása miatt az él nem ragad le, rendkívül stabil, sokoldalú, mindenféle terepen használható. Kezdőknek is jó, akárcsak a többi rockeres deszka, ez is megbocsájtó, hibákért nem büntet, viszont nagy sebességnél nem olyan stabil, mint egy hagyományos Classic camber deszka.

W rocker
A deszka a két kötés között felemelkedik, elején és végén felhajlított. Nagyobb sebességnél is stabil, porhóban is jól teljesít, orra felemelkedik a hó fölé.

Talpanyag
A talp keménysége nagyban meghatározza a deszka élettartamát és azt, hogy mennyire sérülékeny a talp. Ugyanaz a kő, ami egy gagyi deszkát totálkárosra sért, egy jó minőségű talpban egy könnyen javítható sérülést okoz csak.

Ezekkel az értékekkel találkozhatsz:
1000: silány, könnyen és mélyen karcolódik, szálkásodik, nehezen javítható. Olcsó.
1500: közepes minőség, közepes élettartam.
2000: szinterezett, erős talp, jól javítható, nehezen sérül, hosszú élettartam.
4000: szinterezett grafittalp, nagyon jól siklik. Nehezen sérül, erős, hosszú élettartam, prémium deszkák talpa ilyen.
8000: szinterezett, a legjobb, legtartósabb.

A talp keménységétől függetlenül igaz az, hogy deszkád élettartamát és a csúszási élményt is nagyban növelheted, ha a deszkádat rendszeresen szervizelteted és waxoltatod.

A deszka oldalkiképzése rendkívüli terhelést kap, mivel a testsúly itt terhelődik a hóra, ez van az él felett.

Rezgéscsillapítás lehet az élnél, orrnál, farnál. Olyasmi ez, mint a bringánál a teleszkóp.

2. Kötés

Ellentétben a sí kötésekkel, a snowboard kötés soha nem oldhat le, ha esünk, a kötés és a deszka végig a lábunkon marad.
Mivel a kötés biztosítja a kapcsolatot a lábunk (cipőnk) és a deszka között, így a cipő mellett fontos, hogy a kötés is pontosan továbbítsa a lábunk mozgását a deszka felé.

2.1 Puha kötés

Manapság az alpinosokat kivéve kizárólag puha kötést használnak a snowboardosok. Puha snowboard cipővel használjuk. Megfelelő cipő és kötés páros kényelmesnek mondható egész napos deszkázás esetén is. A deszkához egy tárcsával rögzítjük általában 4 csavarral a deszkán lévő inzertekhez. (Figyelem! Vannak egymással nem kompatibilis kötések és deszkák. Például a Burton deszkák és kötések a 3 csavaros rögzítés miatt nem kompatibilisek, vagy esetenként csak tárcsacserével kompatibilisek más gyártók termékeivel.)

A tárcsával állítjuk be a kötés szögét. Ez határozza meg, hogy milyen szögben fog állni lábfejünk a deszkához és egymáshoz képest.
A kötés váza érintkezik a tárcsával, a háttámlával és a kettő csattal, a hátsó híddal és a gáz-pedállal.
A gáz-pedál a snowboard cipő alatt található, a kötés elején-közepén. A gázpedál alátámaszt, így a cipőd orra nem fog a levegőben lógni.
A kötésnek általában kettő csatja van. Érdemes olyan kötést választani, ahol az első csat a cipő orránál nem csak lefelé húz, hanem a cipő orrának az elején van, és hátrafelé húzza be a cipőt a hátsó híd felé, így a kötés segít abban, hogy a cipőnk sarka a helyén maradjon.
A háttámla merev, a cipő végig a helyén marad. Freeride lelkületű deszkások előszeretettel használnak magasabb háttámlájú puha kötést.

Meg kell említeni a fél-step-in kötéseket, ahol a step-in rendszerek gyorsaságát és a csatos kötések finom beállíthatóságát ötvözték. Ezeknél a kötéseknél a hátsó háttámla hátrahajtható be- és kilépésnél, de emellett a csatok miatt rendkívül finoman és kényelmesen lehet állítani. Ilyen például az APO cég Dual Entry rendszere.

A puha kötés is létezik step in változatban is, de ez nem nagyon használt már. Speciális cipő kell hozzá, gyors be és kilépést tesz lehetővé a felvonónál. A fél-step-in rendszerek miatt a jelentőségük folyamatosan csökken.

2.2 Kemény kötés

Alpin stílushoz, laphoz használják. A síhez hasonlóan kemény snowboard bakanccsal használják. Rendkívül pontos és precíz mozgást biztosít. Step-in kötésnek nevezzük azt, amikor nem csatokkal rögzül a deszkához a bakancs, hanem csak bele kell lépni. Az általunk árult deszkákhoz kivétel nélkül puha kötés használatos.

2.3 Kötés szöge

Nincs rá pontos szabály, mindenkinek saját magának kell kitapasztalni, hogy neki mi a megfelelő beállítás. Az első érték az első lábra vonatkozik, a második a hátsóra. A negatív érték esetén másik irányba áll a kötés.

Kezdőknek szerintem ideális beállítás a 30/15 vagy a 15/10. Akik gyakran mennek mindkét irányba, azoknak a 15/-15 fok jó lehet. Ezt nevezik kacsának.

Az eltérő terep miatt érdemes állítani a kötés szögét és a kötés helyét is a deszkán, tehát nem biztos, hogy mindig ugyanúgy használja egy boardos.

Ha a bal lábad van elöl, akkor regular-ban csúszol, ha a jobb lábad van elöl, akkor goofy-ban csúszol. Ha kezdőként nem tudod, hogy melyik lábad van elöl, akkor állj egyenesen, valakit kérj meg, hogy lökjön meg kicsit hátulról. Amelyik lábbal kilépsz előre, az a lábad lesz elöl a deszkán is. Másik módszer, hogy játszd el, mintha nekifutás után jégen csúsznál. Itt is az a lábad lesz elöl, ami a deszkán.


Szaküzletekben a kötést felszerelik a deszkádra és be is állítják neked.

3. Cipő

A puha snowboard cipők egy hótaposóhoz hasonlítanak, ellentétben a kemény cipőkhöz, ezekben lehet gyalogolni is. Vannak akik vezetnek is benne a sípálya felé, de ez a cipő szélessége és a merevsége miatt balesetveszélyes lehet.

A puha snowboard cipőkben bélés van. A cipőt úgy kell megszárítani, hogy kiveszed a bélést. A snowboard cipők a hagyományos fűzős megoldás mellett más, újszerű gyorsfűzős, acélhuzalos megoldásokkal is rendelkezhetnek. Ez egyéni ízlés dolga, jó minőségű cipőknél minden megoldás megbízható és jó lehet.

A jó cipő külső anyaga bőr, jó minőségű műbőr vagy gyöngyvászon.

A snowboard cipőknek ideális esetben alacsony a talpa, így a talpad közelebb van a deszkádhoz. Kulcsfontosságú a cipőnél, hogy ne mozogjon deszkázás közben a sarkad. Ezt a cipő felpróbálásakor is le kell tesztelned. Ha mozog a sarkad a cipőben, akkor nem tudod finoman irányítani a deszkádat. Nem létezik olyan cipő, legyen bármennyire neves gyártó terméke is, ami minden lábformára alkalmas.

A snowboard cipő mérete akkor jó, ha egyenesen állva, a lábujjad vége eléri a cipő orrát, kicsit nyomja is, majd a térdedet behajlítva már nem éri el vagy éppen csak hozzáér. jó tudnod, hogy minden új snowboard cipő kicsikét tágulni fog. Fontos, hogy snowboard zokniban próbálj cipőt!

A cipő használat közben felveszi a láb formáját, idomul hozzá, emiatt is érdemes új cipőt vásárolni.

Az alpin deszkákhoz használt kemény snowboard bakancsok a sí bakancsokhoz hasonlítanak. Merev, öntött cipő, csatokkal. Rendkívül jól tartják a lábat, egész nap azért kényelmetlen a használata. Mi a boltban nem árulunk alpin felszerelést, így ezekkel a cipőkkel sem foglalkozunk részletesen.

4. Védőfelszerelés

Minél gyakorlottabbak vagyunk, annál ritkábban esünk, de általában annál nagyobbakat. Másfelől nem csak mi hibázhatunk, hanem óvni kell magunkat a túlzott önbizalommal rendelkező száguldozó hülyegyerekektől, akik sajnos szó szerint magukra és másokra is életveszélyesen közlekednek a pályákon.

Sisak
Nagyon helyesen, a legtöbb pályán ma már gyerekek számára kötelező a használata. Javasolt a felnőtteknek is, mindenki úgy vigyáz a fejére, amennyit ér neki. Ha valaki ebből hiúsági kérdést csinál, annak meg úgy kell.
A sapka csak a hideg ellen véd, esés ellen nem.
A jó sisak nem szorít, de együtt mozog a fejbőrünkkel. Irányadó méret: szemöldök és fül felett kell körben megmérni a fejet.

Térdvédő
A térdvédő minden kezdő snowboardosnak kötelező, mivel az elején sokszor le fogsz térdelni a hóban. A sima görkoris térdvédő kemény műanyagja miatt, ki fog szakadni a nadrágod ha jeges pályán esel. A jó snowboardos térdvédők neoprén borításúak, a neoprén úgy nyúlik, akár a bőröd, így nem kényelmetlen a használata.
A térdvédő nem csak esésnél véd, hanem védi a használat miatt felmelegedett térdízületedet a hidegtől is. Érdemes olyan védőt választanod, ami nem csak elöl borított, hanem körben is, így a térded hátulról sem fázik.

Fenékvédő
Csípő és farokcsont protektorral felszerelt rövidnadrág, amit a deszkás nadrágod alatt hordhatsz. Kezdő snowboardosok a tanulási folyamat elején nagyon sokszor seggre esnek, emiatt minden kezdő deszkásnak kötelező a használata. Egy jeges vagy köves seggre esés után olyan sérülést szenvedhetsz a farkcsontodnál, hogy számodra azonnal be is fejeződik a szezon. A farkcsont sérülése nem csak nagyon fájdalmas, de lassan is gyógyul.

A fenékvédőt és térdvédőt is a ruha alá vesszük, nem is látni. A fenékvédő a védő nélkül fájdalmas esések mellett arra is jó, hogy a felvonón üldögélve ne fagyjon oda a segged a hideg ülésre.

Csuklóvédő, könyökvédő
Az esést inkább csússzad ki, balesetveszélyes lehet, ha a kezedet magad alá teszed. Némelyik kesztyű csuklóvédővel felszerelt.

Gerincvédő, teljes felsőtest protekor
Extrém freeride-hoz, parkokban használatos, de elővigyázatosság miatt vannak, akik kezelt pályás csúszásokhoz is viselnek.

Szemüveg
A jó szemüveg védi a szemedet a széltől, naptól, hótól, felcsapódó jégtől. Emellett felületénél fogva az arc egy részét is takarja, így azt is védi a szem mellett. A napszaktól és látási viszonyoktól függően használhatunk eltérő lencséjű szemüveget.

5. Ruházat

Kulcsszavak: kényelem és hőszigetelés

Aláöltözők
Ez érintkezik közvetlenül a bőrünkkel. Felejtsük el a pamut trikót és hasonlókat, érdemes beruházni jó aláöltözőre, így mozgás esetén az izzadságunk nem a bőrünkkel fog érintkezni. Felpróbálásnál nézzük meg, hogy mozgás esetén is takarja-e a derekunkat. Ha vékony a nadrágunk, vagy nagyon hideg van, akkor nadrág alá is vehetünk aláöltözőt.

Pulcsi
Legjobb választás erre egy kényelmes polár pulóver. Ez a felelős azért, hogy ne fázzunk, nagyon hideg időben vehetünk fel kettőt is.

Kabát és nadrág
A snowboard kabátok és dzsekik kényelmes, bő szabásúak, már csak a szabásban is megtestesítve a deszkás szabadság érzését.

A nadrágok és dzsekik legfontosabb tulajdonságai, ezekre is figyelj, ne csak a színre és mintázatra!

A vízbírás azt jelenti, hogy az anyag mekkora vízoszlopnak bír ellenállni anélkül, hogy átengedné a vizet.
Silány: 3000 mm alatt, ezeket ne vedd meg!
Elfogadható: 3000 mm.
Jó: 5000-20000mm

A hegesztett varrás a vízálló anyagon megakadályozza, hogy a varrásnál átmenjen a víz.

A lélegző képesség megmutatja, hogy az anyag 1 m2-en 1 nap alatt mennyi gramm párát enged át.
Silány: 2000 gramm/m2/nap alatt.
Közepes: 2000-3000 gramm/m2/nap.
Jó: 4000-10000 gramm/m2/nap

A szellőzőnyílások a combnál és a hónaljnál elhelyezett nyitható/zárható zippzárak.

A hófogó használatával megakadályozható, hogy eséskor a hó bejusson a kabát alá, emellett természetesen melegít is.

Kesztyű
A megfelelő kesztyű védi a kezünket a hidegtől és esésnél a felületi hámsérüléstől. A protektorral felszerelt kesztyűk nem védenek meg minden sérüléstől, nagyon fontos az is, hogy tanuljunk meg esni. A jó kesztyű nem ázik át könnyen, külső anyaga tartós, kopásálló. Ötujjas és kétujjas változatban is vannak nagyon jól használható kesztyűk.

Ha további kérdéseid vannak, de nem tudsz eljönni a boltba, akkor kérdezhetsz természetesen emailben az info@vidra-snowboard.hu címen.

Jó deszkázást!
Vidra
Forgalmazott főbb márkák: APO | Hammer | Nidecker | Trans | Jones | Ride | SP
 vidra-snowboard.hu | Az oldal a Vidra Csoport (1999-2019.) tagja.
[vidra vízitúrák] [vidra kajak-kenu webshop] [vidra póló boltja]
csak html + css... nincs java, nincs flash, csak bodottá... fut ez még egy abakuszon is...
a pénznem magyar forint, azaz HUF, és bruttó érték, tartalmazza a 27%-os áfát.